Czym kierować się wybierając sprzęt chłodniczy?

Odpowiednie przechowywanie żywności jest ważne nie tylko w przypadku naszych domów, ale przede wszystkim – lokali gastronomicznych. Inwestując w odpowiednie urządzenia chłodnicze do baru czy restauracji mamy pewność, że zakupiona przez nas żywność dłużej zachowa swoją świeżość. Szczególnie poleca się zakup takich lodówek, które umożliwiają podgląd zawartości bez otwierania.

Jaka szafa chłodnicza jest najlepsza?

szafy chłodnicze przeszkloneDbanie o świeżość wykorzystywanych w restauracji produktów jest warunkiem dobrze prosperującego lokalu gastronomicznego. Dzięki temu unikniemy przykrej sytuacji, że któryś z naszych klientów pochoruje się po zjedzeniu któregoś z oferowanych przez nas dań, a dodatkowo dobrze przechowywane składniki spożywcze zachowują więcej składników spożywczych i są smaczniejsze. Dlatego tak ważne jest zakupywanie jedynie wysokiej jakości urządzeń chłodniczych do lokali gastronomicznych, takich jak szafy chłodnicze przeszklone. Urządzenia te powinny cechować się kilkoma parametrami – dużą oszczędnością energii, możliwością podglądu, co znajduje się w lodówce bez jej otwierania oraz niezawodnością. Tego typu urządzenia są dostępne w wielu różnych rozmiarach. Te większe mogą być używane do kuchni, do przechowywana w nim najczęściej używanych produktów, bez konieczności ich rozmrażania, na przykład potrzebnych do przygotowywania dania dnia. Natomiast mniejsze szafy chłodnicze mogą być używane w sklepach, gdzie są świetnym wyborem do przechowywania chłodzonych napojów czy na przykład lodów w zasięgu wzroku klientów. Jak się bowiem okazuje, ustawienie tego typu szaf chłodniczych czy lodówek, dzięki wyeksponowaniu towarów w atrakcyjnej formie, pozwala na znaczne zwiększenie przychodów z prowadzonego lokalu. Tego typu szafy chłodnicze są również ustawione w sali obsługi przez restauratorów, ale tam oprócz napojów czy lodów dostępne są również na przykład różne wina. Takie lodówki jednak również muszą umożliwiać wgląd do jej zawartości bez konieczności otwierania jej, aby maksymalnie ograniczyć pobór energii. Oprócz przeszkolonych drzwi, taka lodówka powinna być również wyposażona w podświetlenie, ułatwiające podgląd jej zawartości. Dodatkowo sprzęt ten powinien cechować się dużą wydajnością, by działał skutecznie nawet w czasie dużych upałów.

Skutecznie działający sprzęt chłodniczy jest podstawowym elementem wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Ważne, by sprzęt ten działał odpowiednio wydajnie i umożliwiał podgląd przechowywanej żywności bez ciągłego otwierania. Znacząco ograniczy to nadmierne zużycie energii przez tego typu sprzęt.